Brodomonteri su vješti majstori koji grade i popravljaju brodove. Oni koriste razne alate, opremu i materijale kako bi sastavili različite dijelove koji čine brod u jednu kohezivnu cjelinu. Njihov rad ključan je za osiguravanje da plovila mogu sigurno ploviti vodama kojima putuju.

Posao brodomonter

Brodomonteri imaju širok raspon odgovornosti, koje mogu uključivati:

Provjera odgovarajuće veličine i oblika materijala prije početka rezanja kako bi se osiguralo da se koriste ispravni komadi
Ugradnja drvenih paluba, pregrada i unutarnjih pregrada u unutrašnjosti brodova
Ugradnja čeličnih ploča na trupove za zaštitu od oštećenja uslijed sudara ili valovitog mora
Rezanje, oblikovanje i sastavljanje metalnih dijelova prema inženjerskim crtežima i nacrtima
Montaža mehaničke opreme kao što su vodovodne cijevi i električne instalacije
Mjerenje materijala za određivanje duljine ili dubine
Ugradnja strukturalnih potpornih greda unutar trupa radi stabilnosti tijekom plovidbe
Ugradnja i popravak brodskih motora, opreme i strojeva kao što su kormilarski mehanizmi i propeleri
Ugradnja paluba ili drugih površina na brodovima pomoću alata kao što su strojevi za zavarivanje i pile

Vještine brodomontera

Brodomonterima su potrebne sljedeće vještine kako bi bili uspješni:

Tehničke vještine: Brodomonteri koriste tehničke vještine za čitanje i tumačenje nacrta, shema i drugih tehničkih dokumenata. Oni koriste te vještine kako bi odredili točne alate i materijale potrebne za dovršetak projekta. Tehničke vještine također uključuju matematičke vještine, kao što je sposobnost izračunavanja mjera i kutova.

Komunikacijske vještine: Brodomonteri koriste svoje komunikacijske vještine za interakciju sa suradnicima i klijentima. Oni koriste te vještine kako bi objasnili svoj rad i odgovorili na pitanja o svojim projektima. Brodomonteri također koriste komunikacijske vještine za čitanje i tumačenje nacrta i drugih tehničkih dokumenata.

Vještine rješavanja problema: Brodomonteri koriste vještine rješavanja problema za rješavanje problema i popravak strojeva i opreme. Oni koriste te vještine kako bi identificirali izvor problema, razvili rješenje i implementirali ga. Brodomonteri koriste vještine rješavanja problema kako bi identificirali i popravili curenja, popravili pokvarene dijelove i prilagodili strojeve kako bi osigurali da ispravno rade.

Obraćanje pozornosti na detalje: brodomonteri moraju imati izvrsnu pozornost na detalje kako bi osigurali da svoj posao obave točno. Moraju moći čitati i razumjeti nacrte i sheme kako bi znali gdje postaviti opremu i kako spojiti cijevi i žice. Također moraju biti precizni pri rezanju i zavarivanju materijala kako bi osigurali da dijelovi pravilno pristaju.

Fizička izdržljivost: Brodomonteri često rade u zatvorenim prostorima i na ljestvama, stoga je fizička izdržljivost važna za ovu karijeru. Stamina vam omogućuje da radite dulje vrijeme i da nastavite raditi brzim tempom.

Radno okruženje brodomontera

Brodomonteri rade u brodogradilištima, popravljaju i grade brodove. Također rade u suhim dokovima, gdje se brodovi vade iz vode radi popravka i izgradnje. Brodomonteri rade na svim vrstama plovila, od malih brodova za razonodu do velikih prekooceanskih brodova i tankera. Koriste razne ručne i električne alate za rezanje, zavarivanje i oblikovanje metalnih ploča i konstrukcijskih elemenata. Mnogi brodomonteri članovi su sindikata koji određuju plaće i uvjete rada. Većina brodomontera radi standardno 40-satno radno vrijeme tjedno, ali prekovremeni rad je uobičajen, osobito tijekom razdoblja s velikim prometom. Neki brodomonteri mogu morati raditi vikendima i praznicima. Posao može biti fizički zahtjevan, a ponekad i opasan, a brodomonteri su izloženi buci, dimu i prljavštini.

Trendovi brodomontažera

Evo tri trenda koji utječu na rad brodomonatera. Brodomonteri će morati biti u tijeku s ovim razvojem kako bi svoje vještine zadržali relevantnima i zadržali konkurentsku prednost na radnom mjestu.

Potreba za više tehničkih vještina

Brodograđevna industrija postaje sve više tehnička, što znači da će brodomonateri morati razviti više tehničkih vještina kako bi bili uspješni.

Kako se industrija kreće prema složenijim brodovima, brodomonteri će morati biti u stanju razumjeti i sastaviti složene sustave. To zahtijeva duboko razumijevanje načina na koji ti sustavi rade zajedno i kako se mogu sastaviti sigurno i učinkovito.

Brodogradilišta će postati automatiziranija

Brodograđevna industrija ide prema sve većoj automatizaciji, što znači da će brodomonateri morati naučiti nove vještine kako bi ostali konkurentni.

Jedan od najvažnijih trendova u ovom području je sve veća upotreba robota u brodogradilištima. Kako roboti postaju sve češći, brodomonteri će morati naučiti kako raditi s njima i integrirati ih u svoje timove. To će zahtijevati razumijevanje načina na koji roboti rade i kako ih programirati za obavljanje specifičnih zadataka.

Više fokusa na kontrolu kvalitete

Kontrola kvalitete uvijek je bila važan dio procesa brodogradnje, ali postaje još važnija kako industrija postaje konkurentnija.

Brodomonteri mogu iskoristiti ovaj trend razvijanjem stručnosti u postupcima kontrole kvalitete. To će im omogućiti da osiguraju da svaki brod zadovoljava najviše standarde kvalitete prije nego što napusti dok. Osim toga, brodomonteri se također mogu usredotočiti na razvoj odnosa s kupcima koji cijene kontrolu kvalitete, što može dovesti do dugoročnih partnerstava.

Kako postati brodomonter

Brodomonteri imaju niz karijera kojima mogu krenuti. Oni mogu napredovati prema ljestvici kako bi postali nadzornici ili upravitelji ili se mogu specijalizirati u određenom području brodske opreme kao što je montaža cijevi, čelična konstrukcija ili električna montaža. Oni također mogu odabrati certificiranje u jednom ili više područja specijalizacije.

Brodomonteri koji žele unaprijediti svoju karijeru trebali bi se usredotočiti na razvoj snažnih komunikacijskih i liderskih vještina. Također bi trebali biti u tijeku s najnovijim tehnologijama i tehnikama koje se koriste u opremanju brodova.

Primjer opisa posla brodomontera

Tražimo iskusnog brodomontera za rad u našem brodogradilištu. Uspješan kandidat imat će iskustvo u radu s čelikom, aluminijem i drugim metalima za izgradnju, popravak i održavanje brodova i drugih velikih plovila. Moći će čitati i tumačiti nacrte i druge tehničke crteže te koristiti ručne alate, električne alate i opremu za zavarivanje za rezanje, oblikovanje i spajanje metalnih komponenti. Oni će također biti odgovorni za osiguravanje zadovoljenja svih sigurnosnih standarda. Brodomonter će blisko surađivati ​​s ostalim članovima tima brodogradilišta, uključujući zavarivače, tesare i električare.

Dužnosti i odgovornosti

 • Čitajte i tumačite nacrte, crteže i skice kako biste odredili specifikacije i izračunali zahtjeve
 • Označite obrise dijelova na metalnim listovima ili pločama pomoću šila, razdjelnika i ravnala
 • Mjerenje, označavanje i rezanje čeličnih ploča, profila, šipki i greda pomoću ručnih alata, električnih alata, strojeva i opreme
 • Montirajte i zavarite zajedno dijelove konstrukcijskih metalnih proizvoda, prema simbolima i nacrtima zavarivanja, koristeći opremu za elektrolučno zavarivanje
 • Pregledajte dovršene zavare kako biste utvrdili čvrstoću konstrukcije i usklađenost sa specifikacijama
 • Postavite i osigurajte dijelove i sklopove prije sastavljanja pomoću dizalica, zatezača, stezaljki i čekića
 • Poravnajte i namjestite dijelove prema specifikacijama, koristeći kvadrate, ravnala, visak i razine
 • Zakovice, vijci, vijci, kopče, lemljenje, lemljenje, cementiranje, presovanje ili zavarivanje sastavljene komponente i dijelovi
 • Brušenje, turpijanje, podmetanje, urezivanje, savijanje, bušenje, bušenje ili nabijanje dijelova pomoću ručnih alata, električnih alata, strojeva i opreme
 • Postavite, namjestite, poravnajte i učvrstite dijelove i sklopove prije instalacije, koristeći ravnala, libele, visak i dizalice
 • Instalirajte ili zamijenite strojeve, opremu i nove ili zamjenske dijelove, slijedeći specifikacije i nacrte
 • Upravljajte novoinstaliranim strojevima i opremom kako biste provjerili radnu učinkovitost

Potrebne vještine i kvalifikacije

 • Diploma srednje škole ili ekvivalent
 • 4+ godine iskustva u zavarivanju u proizvodnom okruženju
 • Sposobnost čitanja i tumačenja nacrta, skica i crteža
 • Radno znanje sigurnosnih postupaka zavarivanja
 • Poznavanje alata i opreme za zavarivanje
 • Fizička sposobnost dizanja 50 funti i dugog stajanja

Preferirane vještine i kvalifikacije

 • Stručni suradnik u tehnologiji zavarivanja ili srodnom području
 • 6+ godina iskustva u zavarivanju u proizvodnom okruženju
 • Potvrda društva za zavarivanje
 • Iskustvo u radu s nehrđajućim čelikom i aluminijem
 • Iskustvo u brodogradilištu ili pomorskom okruženju
Share This
Otvori razgovor
1
Scan the code
Pozdrav!
Kako Vam možemo pomoći?